Bitcoin Gold

Bitcoin als een store of value

Het is haast niet voor te stellen dat de waarde van Bitcoin (BTC) ooit op slechts één dollar stond. En toch was dit het geval in februari 2011. Satoshi Nakamoto introduceerde de blockchaintechnologie en Bitcoin als eerste cryptocurrency als reactie op het falende monetaire systeem dat steeds onderhevig is aan inflatie. In Westerse maatschappijen zien we dat dit eerder gestaag gaat, maar als we kijken naar de hyperinflatie in landen als Venezuela, kunnen we ons serieus vragen gaan stellen bij fiatgeld. Niet alleen de waarde en de populariteit van Bitcoin is enorm gestegen afgelopen jaar, maar Bitcoin wordt ook steeds meer een store of value. Waarom? Ontdek het hier!

Foto header: Cryptographer/Shutterstock.com

Bekijk snel

Wat is Bitcoin?

Alvorens we Bitcoin (BTC), een digitale asset kunnen bespreken in termen van store of value is het belangrijk om te weten wát Bitcoin nu eigenlijk is en wat de achterliggende ideologie van Bitcoin is.

Fiat geld

We horen vaker dat Bitcoin een luchtbel is en dat het geen waarde heeft. Deze uitspraken komen vaker voort uit onwetendheid en het gebrek aan een fysieke munt zoals de dollar of euro. Om de waarde te begrijpen, moeten we kijken naar het initiële doel van de komst van Bitcoin.

Als je als modale burger in de Verenigde Staten in de jaren 50 voor 1 miljoen dollar spaargeld had, zou dit vandaag de dag nog maar 100.000 dollar waard zijn. In slechts enkele decennia is de waarde van het geld flink gekelderd en afgelopen jaren is maar liefst 1/3de van alle dollars in omloop bijgedrukt. Gevolg? Fiatgeld wordt steeds minder waard en de koopkracht verandert drastisch. Als tegenprestatie is Bitcoin in het leven geroepen om deze inflatie tegen te gaan met als doel een stabiele munt te creëren zonder inmengingen van externe partijen, en dus werkt Bitcoin als een peer-to-peer netwerk. Het zijn deze overheidsinstanties die geld bijdrukken en zo de (hyper)inflatie in de hand werken.

Decentraal

Het decentrale karakter van Bitcoin maakt dat het een peer-to-peer netwerk is waarbij externe partijen geen invloed uitoefenen op de waarde van deze digitale asset. Waarom is dat zo belangrijk? Zonder inmenging van financiële en intentionele partijen, ontwikkelt de prijs zich in de markt tussen vraag en aanbod. Veel mensen stellen Bitcoin in vraag omdat het geen intrinsieke waarde zou hebben. Ze vergeten hierbij dat een briefje van 10 euro intrinsiek ook geen waarde heeft, maar dat we daar als maatschappij een bepaalde waarde aan hebben gegeven. Dit in tegenstelling tot goud, waar we zo op terugkomen.

Schaarste

Schaarste is een begrip dat altijd gunstig is voor de prijs. Waarom keldert de koopkracht van fiatgeld? Door het continu bijdrukken van geld creëren we meer aanbod. Hierdoor wordt het product, briefgeld in dit geval, minder schaars en vermindert de waarde hierdoor. Bitcoin is vastgelegd op een maximumaantal van 21 miljoen, waarvan het grootste deel al in omloop is. Deze schaarste zorgt voor FOMO, maar ook dat de waarde van deze asset gaat stijgen naarmate er meer Bitcoin wordt vastgehouden. Dit is een klassiek voorbeeld van algemene economie, het verband tussen vraag en aanbod.

Image
Bitcoin Payment
Primakov/Shutterstock.com

Betaalmiddel

Inmiddels kennen we de wereld van crypto als een zeer diverse omgeving met een ongekend aantal protocollen en cryptomunten elk met een ander doel. Deze markt heeft zich afgelopen decennium dan ook zeer sterk ontwikkeld. Het doel van Satoshi met Bitcoin was het genereren van een alternatief betaalmiddel. Hij wou van deze digitale asset een stabiele alternatieve munt maken waarmee iedereen collectief zou kunnen betalen. De waarde van deze munt wordt dan bepaald door het netwerk zelf, namelijk de gebruikers.

Afgelopen jaar zien we tot onze grote vreugde dat de doelstellingen van Satoshi steeds meer realiteit worden. Institutionele organisaties investeren in Bitcoin en zelfs reguliere banksystemen nemen Bitcoin op in hun agendapunten voor de toekomst. Daarnaast zijn er wereldwijd al verschillende producten die je kan betalen met Bitcoin. Belangrijke kanttekening hierbij is dat de transactiesnelheden nog steeds langzaam zijn, wat Bitcoin niet ideaal maakt als hedendaags betaalmiddel.

Intrinsieke waarde

We zien dat veel institutionele organisaties zich inkopen in Bitcoin waardoor de eerste cryptomunt veel meer draagkracht krijgt. De prijsvoorspellingen zijn dan ook gunstig voor de komende jaren. Echter, moet de tijd uitwijzen of de prijs zich ook zo positief gaat ontwikkelen als men voorspelt. Maar zelfs als de Bitcoin een waarde zou hebben van 100.000 dollar, zijn critici nog steeds op zoek naar de intrinsieke waarde.

De Bitcoin als cryptomunt, heeft in de beginjaren nooit een bepaalde waarde gekregen, in tegenstelling tot goud en zilver of aandelen. De actuele waarde die Bitcoin momenteel heeft, is gebaseerd op vertrouwen en de fluctuaties van het huidige marktsysteem. Sceptici zullen dan ook steeds roepen dat Bitcoin een bubbel is, maar vanaf wanneer is iets een bubbel?

Bitcoin als bubbel?

Elke vorm van crypto, ook Bitcoin, is een bubbel wanneer men niet gelooft in het doel van het project. Bitcoin heeft als doel een nieuw betaalmiddel te worden, en het ziet er naar uit dat dit doel steeds meer werkelijkheid wordt. Zeker nu Tesla heeft aangekondigd dat je binnenkort je nieuwe auto kan aankopen met Bitcoin. Maar willen we dit wel, als de prijs zo fluctueert? Je wilt tenslotte niet nu 60.000 dollar betalen, die binnen een paar maanden misschien wel 80.000 dollar waard is. Is Bitcoin dan een bubbel?

Een project is een bubbel wanneer investeerders enkel geïnteresseerd zijn voor eigen winstbejag. Een pump en dump is een mooi voorbeeld van hoe deze markt te beïnvloeden is. Stel, je gelooft niet in Bitcoin, maar je ziet wel dat de koers aardig stijgt dus je koopt in, met intentie om binnen een bepaalde tijd weer te verkopen. Wanneer dit op grote schaal gebeurt, is een crypto een bubbel die waarde verliest. We zien dat Bitcoin een steeds groter draagvlak krijgt en dat steeds meer investeerders vastberaden zijn om hun Bitcoin vast te houden. Niet meer met het oog op het verkopen in de toekomst tegen astronomische bedragen, maar ze zien het als een store of value, als het nieuwe goud.

Image
Goudklomp
macrowildlife/Shutterstock.com

Nieuwe goud?

Om meteen te zeggen dat Bitcoin het nieuwe goud is, is een gevaarlijke uitspraak. Dit omdat het twee verschillende zaken zijn die je moeilijk me elkaar kan vergelijken. Toch wordt vaker gezegd dat de Bitcoin het nieuwe goud is, zeker als we kijken naar de prijs. Recentelijk was de waarde van Bitcoin hoger dan de waarde van goud, wat een belangrijk mijlpaal is voor de ontwikkeling van Bitcoin.

Fysiek product vs. computercode

Goud heeft een groot draagvlak, omdat het een fysiek product is en in het verleden dienst heeft gedaan als waardevol en waardevast product. Bitcoin daarentegen, is een virtuele munt die je aankoopt en vasthoudt in een wallet. Deze munt zal je nooit fysiek zien en roept daarom meer vragen op omdat het een ontastbaar iets is.

Draagkracht

Het feit dat iets ontastbaar is, maakt het voor veel mensen lastiger om iets naar waarde te schatten. Als we kijken naar de geschiedenis van geld bijvoorbeeld, zien we dat het eerste briefgeld was gebaseerd op een representatie van goud. Vanuit deze filosofie is het begrip ‘geld’ zich verder gaan ontwikkelen wat ervoor heeft gezorgd dat decennia later, het geld louter is gebaseerd op vertrouwen. Het vertrouwen dat het geld dat wij hebben, een waarachtige representatie is van de waarde van goud. Nu moet ik jullie niet vertellen dat dit al jaren niet langer het geval is.

Stock-to-flow model

Wat is S2F-model?

Het Stock to Flow (S2F) is een manier om de prijs van een product te bepalen op basis van het aanbod. Het wordt berekend door de hoeveelheid in reserve te delen door de hoeveelheid die jaarlijks wordt geproduceerd. Dit wordt ook wel de opslag van waarde-goederen genoemd, omdat ze gedurende een langere periode dezelfde of zelfs hogere waarde kunnen behouden. Een gekend voorbeeld hiervan is goud.

Naar schatting is er ongeveer 200.000 ton goud gedolven. Deze hoeveelheid is wat ze in het S2F-model de stock noemen. Ondertussen wordt er nog elk jaar tot 3.000 ton goud uit de grond gehaald. Deze bijkomende hoeveelheid, noemen we de flow.

Deze verhouding geeft een kwantiteit aan, de hoeveelheid van een bepaalde asset die er jaarlijks op de markt komt in vergelijking met het totale aanbod. Hoe hoger deze Stock to Flow-ratio, hoe minder er van dit op de markt wordt gebracht in relatie tot het totale aanbod. Hoe hoger de ratio, des te meer waardevast een asset is.

Schaarste op zich is niet bepalend voor de prijs. Op basis van bovenstaand voorbeeld van goud, kunnen we zeggen dat goud niet heel exclusief is. De Stock to Flow-rato laat wel zien hoe waardevol goud is, omdat de jaarlijkse productie in vergelijking met het totale aanbod relatief schaars is en gebeurt op een constante basis.

Bitcoin S2F ratio

Als we kijken naar het Stock to Flow-model van Bitcoin, zien we meteen een hele hoop interessante informatie die ons meer vertellen over de waarde die deze virtuele munt met zich meebrengt.

De rode lijn is de Stock-Flow ratio bepaald op de verhouding tussen de hoeveelheid reserve en de totale beschikbare hoeveelheid. Bij Bitcoin weten we inmiddels dat er maar 21 miljoen Bitcoins zijn en dat hier reeds 18 miljoen van in omloop zijn. De schaarste die Bitcoin met zich meebrengt, heeft uiteraard invloed op onderstaand model. Het gebruik van de verschillende kleuren geeft een indicatie wanneer er een volgende halvering zal plaatsvinden.

Image
S2F Bitcoin

Waardebepaling

Het Stock to Flow model is net zo belangrijk om het een indicatie geeft van waardebepaling. Zo kunnen we nagaan of de waarde van een product overschat wordt. Stel dat de Bitcoin momenteel op 200.000 dollar zou zijn, dan is de waardering van Bitcoin op dit moment niet accuraat en is deze overschat. Het gevolg is dat de actuele waarde dan ook zal dalen en er een correctie zal plaatsvinden.

Wat overigens wel interessant is om te zien, is dat dit model een indicatie geeft voor de komende jaren, tot 2028. Wanneer deze prijs niet overeenkomst met het Stock-Flow ratio, zoals in 2014, zien we dat de prijs van Bitcoin zich herstelt naar de effectieve waarde die het voorstelt volgens het S2F-model. Als we kijken naar de toekomst en deze voorspellingen zouden uitkomen, ziet het er naar uit dat de toekomst van Bitcoin zeer rooskleurig is en dat iedereen die momenteel Bitcoin in zijn of haar portefeuille heeft, hier mee van zal profiteren. We zien dat de waarde momenteel synchroon loopt met de huidige waarde van Bitcoin. Ben je een echte hodler? Dan kan het zomaar zijn dat in januari 2026 je Bitcoin maar liefst 1 miljoen dollar waard is. Of dit ook effectief gaat gebeuren, is de vraag maar het S2F-model is een zeer interessante benadering.

Toch is het S2F-model niet waterdicht en komt er ook kritiek op deze benadering. Zo zou het niet bruikbaar zijn op langere termijn om toekomstige prijzen te voorspellen. Wel stelt het ons in staat om de schaarste van goud en Bitcoin op dezelfde manier te gaan vergelijken.

Conclusie

We willen allemaal antwoord op de vraag of Bitcoin het nieuwe goud is, dé nieuwe store of value die ons financiële zekerheid geeft in de toekomst. Het is te vroeg om daar antwoord op te geven, tijd zal uitwijzen hoe de Bitcoin zich verder ontwikkelt en zal afhangen van hoeveel mensen er hardnekkig vasthouden aan hun Bitcoin. Als iedere hodler vastberaden is om hun Bitcoin vast te houden voor de komende 10 jaar, dan is het realistisch dat het hebben van Bitcoin een nieuwe store of value wordt, net zoals goud of zilver.

We mogen echter niet vergeten dat de wereld van crypto een volatiele markt is en dat prijsfluctuaties zich hier sneller en extremer voordoen in vergelijking met de prijs van goud. Het zal verder afhangen van de aandacht die Bitcoin nog krijgt en hoeveel draagvlak het weet te winnen in de toekomst. De interesse van institutionele organisaties is alvast een stap in de goede richting.

We kunnen er niet onderuit dat dé cryptomunt der munten het ontzettend goed heeft gedaan afgelopen periode en dat het lijkt dat de groei voor Bitcoin nog niet zal ophouden. Ben jij van plan om je Bitcoin te behouden voor de komende jaren? Laat het ons weten in de AllesOverCrypto Facebookgroep. We zijn benieuwd naar jullie mening of Bitcoin een nieuwe store of value is!

Hoe koop ik Bitcoin?

Bitcoin kopen op Bitvavo is een fluitje van een cent. Binnen enkele minuten en voor minder dan een euro kan je al de trotse eigenaar zijn van BTC.

  1. Meld je hier gratis aan bij Bitvavo
  2. Verifieer jezelf door rechtsboven op je naam te klikken en dan naar "Verificatie" te gaan.
  3. Maak geld over via iDeal. Dit doe je door op "Euro's storten" te klikken.
  4. Vul vervolgens het bedrag en kies iDeal als betaalkeuze zodat het geld binnen een minuut op je Bitvavo-rekening staat. Klik hierna op "Betalen".
  5. Als je hierna op "Overzicht" klikt, zie je het geld staan.
  6. Zoek BTC op, klik erop en druk vervolgens op "Kopen".
  7. Investeer het bedrag dat je in gedachten hebt in BTC. 
  8. Gefeliciteerd! Je hebt BTC gekocht!
    Vergeet niet je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

 

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.