Bitcoin logo weergeven als koning

In welke cryptomunt kan ik het beste investeren? - Complete uitleg voor beginners

In welke cryptomunt moet ik investeren? Een misschien simpele vraag op zichzelf, maar wel eentje met een ingewikkeld antwoord. Er spelen namelijk verschillende factoren mee die bepalen in wat voor crypto je het beste kunt investeren. Bovendien is er een aanzienlijk verschil tussen investeren in een cryptovaluta en het traden er van. Op deze vraag is dan ook geen één specifiek antwoord op, maar meerdere.

In deze blog gaan we langs alle factoren die meespelen in deze vraag, waarna jij aan het einde precies weet wat voor jou de beste investering is.

Let op: alles wat ik zeg of schrijf  is louter algemene informatie en alléén bedoeld als algemene informatie. Het bevat geen investeringsadvies noch een aanbod, uitnodiging of aanbeveling om een financieel instrument aan te kopen of te verkopen of om een andere transactie aan te gaan. Wij zijn geen professioneel financieel adviseurs. Als je in crypto wilt investeren, investeer dan alleen geld dat je bereid bent te verliezen, want de kans dat je het verliest is altijd aanwezig. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de investeringskeuzes die jij maakt, de enige die hiervoor verantwoordelijk is, ben jij zelf.

Bekijk snel:

Hoe investeer ik in Bitcoin en crypto?

Zoals in de inleiding al kort staat beschreven is er geen specifiek antwoord op deze vraag. Ten eerste spelen er namelijk een aantal factoren mee die invloed hebben op de keuze van een investering in crypto. Maar voordat we daar dieper op in gaan is het eerst belangrijk om duidelijk te maken wat investeren precies is.

Investeren versus traden

Een investering is een opoffering in geld met als doel dat de waarde van je investering op de lange termijn groter wordt. Je kunt bijvoorbeeld investeren in aandelen, maar ook in vastgoed of in producten die je later voor meer geld gaat verkopen. In crypto kun je investeren door bepaalde cryptomunten te kopen waarbij je denkt dat de prijs in de toekomst omhoog gaat, bijvoorbeeld omdat deze meer gebruikt gaat worden. Een investering is een passieve vorm van inkomen wat betekent dat de investeerder na de aanschaf er nauwelijks nog naar omkijkt.

Bij investeren gaat het dus echt om de lange termijn, dus in ieder geval maanden en vaak zelfs jaren. Dat is iets aanzienlijk anders dan crypto traden, oftewel handelen. Daarbij wordt namelijk veel meer gekeken naar winsten op de korte termijn, vaak met het oog op een aantal weken of zelfs dagen. Bovendien heb je bij traden veel meer aandacht nodig, bijvoorbeeld omdat je technische analyse moet toepassen op een cryptomunt.

Belangrijk voor jou is dus om voor jezelf te beoordelen voor hoe lang je ergens je geld in stopt. Zit je er voor de lange termijn in? Dan spreken we dus over investeren.

Image
Investeer in jezelf weergeven
Tashatuvango/Shuttershock

Risicoprofiel

Oke, Je hebt besloten dat je wilt investeren in de crypto-markt en dat je vooral naar de lange termijn kijkt, wat nu? Voordat je begint met het uitzoeken in welke cryptovaluta je gaat investeren, is het verstandig om voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel risico je bereidt bent te nemen. Dit noem je een risicoprofiel.

Cryptocurrency en Bitcoin (BTC) staan bekend om hun volatiliteit en risico. Je hoort in de media maar al te vaak dat investeren in Bitcoin meer speculeren is dan beleggen. De laatste jaren zien we echter dat de volatiliteit, en daarmee ook het risico, van Bitcoin afneemt

Die afname in volatiliteit en het feit dat Bitcoin als 'asset' volwassener wordt, trekt nieuwe investeerders aan uit een andere hoek. Zo zien we dat steeds meer institutionele bedrijven zoals Microstrategy en Tesla investeren in Bitcoin. Over het algemeen kunnen we zeggen hoe groter een cryptomunt is en hoe langer deze bestaat, hoe minder risico deze met zich meebrengt.

Besef wel dat deze grote institutionele bedrijven natuurlijk met compleet andere bedragen spelen dan Jan met de korte achternaam. Deze bedrijven investeren namelijk met miljoenen in crypto. En omdat zij met zulke bedragen spelen, hoeven ze procentueel gezien minder winst te maken waardoor het verstandiger voor ze is om minder risico te nemen.

Aan de andere kant zorgt de volwassenheid en de vermindering van volatiliteit er wel voor dat de kans dat je 1000% winst zult maken op je Bitcoin investering, steeds kleiner wordt. Met kleinere cryptomunten, oftewel 'low caps' kun je meer rendement behalen. Daar gaan we zo meer op in.

In welke cryptomunten je investeert, hangt dus af van hoeveel risico jij wilt nemen. Ben je nog erg jong en speel je met relatief weinig geld? Dan zou je wat meer risico kunnen nemen door wat meer in kleinere cryptomunten te stoppen en wat minder in de grote 'big cap' jongens zoals Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Ben je al wat ouder en heb je wat meer vermogen om te investeren? Dan is het waarschijnlijk verstandiger om ook een groot deel Bitcoin aan te houden.

De 50/25/25 regel

Over het algemeen is het slim om een verdeling aan te houden in je portfolio. Het is verstandig om niet al je eieren in één mandje te leggen. Zeker niet in een 'high risk', 'low cap' cryptomunt, want de kans is groot dat je dan je geld zult verliezen. Door je investering te verdelen over verschillende cryptocurrency, voorkom je dat één project faalt waardoor je je inleg kwijtraakt. 

Een manier om je portfolio te verdelen over verschillende projecten is de 50/25/25 regel. Dit houdt in dat je 50% van je vermogen in Bitcoin (BTC) stopt, 25% in 'big cap' altcoins zoals Ethereum (ETH), Litecoin (LTC) en Cardano (ADA), en de overige 25% in 'mid' of low cap' altcoins met een marketcap van minder dan 1 miljard dollar.

Ben je iemand die wat meer risico kan en wilt nemen? Uiteraard kun je dan schuiven met de percentages en bijvoorbeeld 25% Bitcoin doen, 25% 'big cap' altcoins en 50% 'low cap' altcoins. Uiteindelijk gaat het er om dat je voldoende spreiding in je portfolio hebt.

In welke cryptomunt kan ik het beste investeren?

In het kader van voldoende spreiding zullen we een aantal cryptomunten aankaarten die volgens ons veel potentie hebben in 2021. In dit portfolio gaan we uit van een 50/25/25 verdelingen en behandelen we dus zowel 'big cap' altcoins als 'mid' en 'low cap' altcoins.

Bitcoin (BTC)

In een goed verdeeld portfolio met voldoende risicomanagement kan Bitcoin eigenlijk niet ontbreken. De koning van crypto heeft tot nu toe altijd op nummer 1 gestaan en volgens een hoop experts zal dat ook niet veranderen. Hoewel Bitcoin zeker niet die snelste cryptomunt is, is het wel de cryptomunt met het meeste verleden en het grootste netwerkeffect. Er is niemand op de wereld die wel crypto kent, maar niet Bitcoin.

Bovendien zien we de laatste tijd dat steeds meer bedrijven Bitcoin zien als een 'store of value'. Door de groeiende inflatie op fiat geld (euro's en dollars) zoeken bedrijven een uitweg om de waarde van hun vermogen niet te laten verdampen. Velen van hen zien Bitcoin als digitaal goud, en niet als een manier om te betalen.

Bij Bitcoin heb je dus over het algemeen minder risico en minder volatiliteit van de prijs. Bitcoin bestaat inmiddels al 12 jaar en heeft zichzelf op veel vlakken al bewezen als oppotmiddel. Tot slot zien we ook dat Bitcoin een stuk minder in waarde daalt in de bearmarket dan altcoins.

Big cap altcoins

Met big cap altcoins verstaan we altcoins met een marketcap boven de 10 miljard dollar. Op CoinMarketCap kun je heel gemakkelijk zien hoeveel de marketcap van een cryptocurrency precies is. Daar kun je zien dat de top 10 altcoins allemaal een marketcap hebben boven de 10 miljard dollar.

Ethereum (ETH)

De eerste 'big cap' altcoin met veel potentie is Ethereum (ETH). De laatste tijd is er veel opspraak over Ethereum omdat de gas fees erg hoog oplopen. Daarom zijn er een aantal andere altcoins die hetzelfde willen doen als Ethereum, maar sneller. Voorbeelden hiervan zijn Cardano (ADA), Binance Smart Chain (BNB) en Polkadot (DOT). Voor een uitgebreid artikel over de concurrenten van Ethereum lees je hier meer.

Toch is er bij Ethereum nog veel ruimte om te groeien. De eerste reden hiervoor is dat Ethereum nog vroeg in de bullrun zit. Waar Bitcoin sinds de all time high van 2017 van 20.000 dollar, al naar de 60.000 dollar is gegaan, is Ethereum nog lang niet zo veel gegroeid. De vorige all time high van Ethereum in 2018 was namelijk ongeveer 1400 en de prijs ligt daar nu maar een klein beetje boven.

Ten tweede wordt er achter de schermen hard gewerkt aan oplossingen voor het schaalbaarheidsprobleem van Ethereum. Deze oplossingen worden layer 2 solutions genoemd. Zo gaf Vitalik Buterin kort geleden aan dat de optimistic rollups binnen enkele weken op het netwerk van de cryptovaluta live gaat.

DeFi wordt alleen maar groter en vooralsnog bouwt het overgrote deel van de developers nog op het Ethereum netwerk. Vergelijkbaar met Bitcoin, zorgt dit netwerkeffect dat Ethereum heeft, voor een voorsprong op de concurrentie.

Polkadot (DOT)

Het tweede 'big cap' altcoin-project is Polkadot (DOT). Polkadot is begonnen door Dr. Gavin Wood, co-founder van Ethereum en uitvinder van Solidity, de programmeertaal van smart contracts op de Ethereum blockchain. Wood was gefrustreerd met de progressiesnelheid van Ethereum 2.0 en begon daarom de Web3 Foundation waaruit Polkadot is gevormd.

Polkadot doet een aantal dingen anders dan Ethereum. Zo focust het meer op de interoperabiliteit van blockchains en is het vele malen sneller en schaalbaarder dankzij sharding. Ook heeft Polkadot een uniek consensusmechanisme dat zich onderscheidt van bijvoorbeeld Ethereum en Cardano. Lees hier de uitgebreide uitleg van Polkadot en hoe de cryptomunt werkt.

Wil je meer weten over Polkadot (DOT)? In onderstaande video van AllesOverCrypto legt Matt je alles uit over Polkadot!

Cardano (ADA)

Ook Cardano (ADA) is gedeeltelijk gebouwd door één van de co-founders van Ethereum, Charles Hoskinson. Cardano is één van de grootste cryptovaluta die succesvol een Proof of Stake mechanisme heeft geïmplementeerd. Dat is iets waar Ethereum nog mee bezig is. De cryptovaluta is gemaakt aan de hand van wiskundig academisch onderzoek dat door veel verschillende academici is getoetst. 

Het grote verschil tussen Cardano en andere cryptocurrency is dat smart contracts worden verwerkt op basis van “formal verification”. Daarnaast focust Cardano zich ook heel erg op veiligheid, schaalbaarheid en aanpasbaarheid. Lees hier een uitgebreid artikel over Cardano.

Mid cap altcoins

Mid cap altcoins zijn altcoins die minder dan 10 miljard dollar waard zijn, maar meer dan 1 miljard. Een groot deel van de altcoins die in de top 100 staan vallen onder deze categorie. Deze cryptocurrency hebben relatief veel ruimte om te groeien, maar tegelijkertijd neemt die ook het nodige risico met zich mee.

Elrond (EGLD)

Een mid cap met veel potentie is Elrond (EGLD). Elrond heeft namelijk, net als Cardano en Polkadot, een eigen blockchain waar in de toekomst smart contracts op gedraaid kunnen worden. Hierin ligt de nadruk dus op 'de toekomst' want Elrond is namelijk nog in ontwikkeling. 

Elrond EGLD is een blockchain protocol dat door middel van sharding zichzelf wilt onderscheiden door extreem hoge transactiesnelheden. Elrond wilt het schaalbaarheidsprobleem dus oplossen door middel van sharding en een variatie op het Proof of Stake consensusmechanisme waarin de token van Elrond, genaamd eGold (EGLD) gestaked kan worden.

Hou wel op het oog dat Elrond het afgelopen jaar al veel gestegen is en dat de bullrun van deze cryptomunt dus al wat langer gaande is. Lees hier een uitgebreid artikel over Elrond.

VeChain (VET)

Een tweede mid cap cryptovaluta met een duidelijke use-case is VeChain (VET). VeChain is een al wat oudere cryptomunt die in 2015 gelanceerd is. VeChain wil gedistribueerde governance en Internet of Things (IoT) -technologie gebruiken om een ​​ecosysteem te creëren dat enkele van de belangrijkste problemen van voorraadketenbeheer oplost. De markt van voorraadketenbeheer is overigens enorm. 

Vandaag de dag is VeChain op nog meer gefocust dan alleen voorraadketenbeheer. Voorbeelden hiervan zijn de VeChain decentrale exchange en het decentrale verkiezingsplatform VeVote. Lees hier een uitgebreid artikel over VeChain.

Low cap altcoins

Onder low cap altcoins verstaan we cryptomunten met een marketcap van minder dan 1 miljard dollar. In deze categorie valt het meeste winst te behalen, maar tegelijkertijd is de kans op verlies ook het grootst. Low cap altcoins kunnen zowel 'gems' zijn (pareltjes) of 'shitcoins'. Met deze cryptomunten neem je dus het meeste risico, dus doe altijd je eigen onderzoek voordat je ergens in investeert.

Orion Protocol (ORN)

De eerste low cap cryptomunt met veel potentie is Orion Protocol (ORN). Ongeveer een maand geleden hebben we deze altcoin al met jullie gedeeld toen Orion nog maar een marketcap had van 100 miljoen dollar. Inmiddels is deze cryptomunt al met bijna 600% gestegen en heeft deze nu een marketcap van 600 miljoen dollar.

Toch is er nog zat ruimte om te groeien voor deze cryptomunt. Dat komt omdat Orion Protocol iets unieks op de markt brengt dat nog niet eerder is gedaan.

Orion Protocol (ORN) is de allereerste toegangspoort (terminal) tot de gehele cryptomarkt: hierin worden alle centrale exchanges (CEX), decentrale exchanges (DEX) en swappools samengevoegd in één 'easy-to-use' gedecentraliseerd platform. 

De sleutel tot de waarde van Orion is de ingebouwde liquiditeitsaggregator, waarmee de gebruikers automatisch toegang hebben tot meerdere exchanges om de beste spotprijs te krijgen voor alle ondersteunde crypto's, met de beste eigenschappen van zowel centrale exchanges als decentrale exchanges. 

Daarnaast beloofd Orion Protocol te komen met een uniek 'non-inflationary' staking-mechanisme gebaseerd op het Proof of Delegated Broker consensusmechanisme. Orion beloofd daarmee een erg hoge rente op het staken van ORN, grotendeels dankzij de 17 inkomstenbronnen die ORN heeft. Lees hier meer voor een uitgebreide uitleg over deze cryptovaluta.

Image
Orion Protocol inkomstenbronnen

Radix DLT (EXRD)

De tweede low cap altcoin die veel ruimte heeft om te groeien is Radix DLT (EXRD). Radix DLT heeft namelijk 'maar' een marketcap van 130 miljoen dollar.

Er zijn verschillende blockchains die zich richten op financiële diensten. Denk bijvoorbeeld aan Ethereum. Toch is er iets dat Radix anders en speciaal maakt. Radix maakt gebruik van een aantal andere technieken waardoor het niet te vergelijken is met Bitcoin of Ethereum.

Het algoritme van Radix, genaamd Cerberus, maakt Radix lineair schaalbaar, wat betekent dat de ledger zonder enige problemen tot duizenden nodes en miljarden gebruikers kan opschalen. Iets waar de grote altcoins, zoals Ethereum, problemen mee hebben.

Daarnaast is Radix ook nog eens razendsnel. Het kan razendsnel en supergoedkoop transacties verwerken, waardoor het heel voordelig kan zijn om Radix te gebruiken voor financiële diensten en producten. In 2019 is het team van Radix erin geslaagd om live in een publieke test 1 miljoen transacties per seconde te verwerken. 

Voor een uitgebreide uitleg over Radix DLT kun je hier meer lezen.

COTI (COTI)

COTI (COTI) brengt zichzelf op de markt als het eerste enterprise-grade fintech-platform dat organisaties in staat stelt hun eigen betalingsoplossingen te bouwen en elke valuta te digitaliseren om zowel tijd als geld te besparen. Klinkt je dit bekend in de oren? Dat komt omdat deze cryptocurrency een vergelijkbare case heeft als Ripple (XRP).

Daarentegen doelt COTI er op om veel transparanter en decentraler te zijn dan Ripple XRP. 

Wat COTI uniek maakt, is het platform van COTI. Dit platform stelt bedrijven in staat om moeiteloos geavanceerde fintech-producten te creëren en tijd, data en geld te besparen. COTI Pay, een DApp van COTI, kan alle soorten betalingen verwerken, zowel online als offline. Dit omvat crypto- en stablecoins, maar ook creditcards en fiat geld.

Energy Web Token (EWT)

'Last but not least' is Energy Web Token. In de keuze van de cryptomunten waarvan wij denken dat ze veel meer waard gaan worden, proberen we zoveel mogelijk verschillende cryptomunten aan te houden. Iedere cryptovaluta moet een andere use-case hebben zodat er voldoende diversificatie in ons portfolio zit. Energy Web Token is daar dan ook geen uitzondering van.

Energy Web focust zich op een unieke use-case binnen de cryptomarkt, namelijk op de energiesector. Energy Web Token (EWT) is de operationele token achter de Energy Web Chain, een op blockchain gebaseerde virtuele machine die is ontworpen om de ontwikkeling van applicaties voor de energiesector te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Energy Web Chain werd gelanceerd in juni 2019. De Energy Web Foundation is de non-profit onderneming achter het project. Energy Web versnelt een koolstofarm, klantgericht elektriciteitssysteem door alle vormen van energiebezit van elke klant in staat te stellen deel te nemen aan elke energiemarkt. Dit doen ze door middel van het Energy Web Decentralized Operating System (EW-DOS). Dit is een open source pakket van gedecentraliseerde software, waaronder de Energy Web Chain, middlewareservices en toolkits voor softwareontwikkeling.

De markt van groene energie wordt alsmaar groter en groter en Energy Web speelt hier op in door deze trend te combineren met blokchaintechniek. Tot slot werkt de Energy Web foundation samen met enorm veel grote maatschappijen in de energiesector zoals Shell, Total, Vodafone en nog veel meer.

Image
Energy Web Token partners
Een aantal van de partners van Energy Web

Conclusie

Een specifiek antwoord op de vraag: "Wat is de beste cryptomunt om in te investeren?" is er niet. Het antwoord op deze vraag is namelijk verschillend voor iedereen, afhankelijk van je vermogen, je leeftijd en je risicoprofiel. Warren Buffet hoeft maar 5% rendement per jaar te halen om zijn geld te verdienen. Een jong iemand met een spaarrekening van een paar duizend euro kan daarentegen veel meer risico nemen in de hoop een hoger rendement te behalen.

Een goed portfolio bestaat echter wel altijd uit verschillende cryptomunten. De 50/25/25 regel kan je hierbij helpen. Investeer nooit al je geld in één crypto-project en verdeel je investering over grote, middelgrote en kleine cryptomunten.

Wij denken dat bovengenoemde crypto een goede kans hebben om veel te groeien. Maar dat betekent niet dat er geen andere cryptomunten zijn die het ook goed zullen doen, of misschien wel beter. Doe altijd je eigen onderzoek en investeer nooit al je geld.

Hopelijk is dit artikel duidelijk en eenvoudig genoeg uitgelegd zodat je het kunt begrijpen. Als je toch nog vragen hebt, nodigen we je graag uit om in onze AllesOverCrypto Facebook groep een balletje op te gooien. Daar zijn AOC’ers en leden van de groep altijd bereid om je vragen te beantwoorden. Zie je daar dan!


Starten met crypto en geen idee waar je moet beginnen?

Kom dan naar onze gratis Online Bitcoin Training!

Bekijk hier wat je gaat leren!

Image
Online Bitcoin Training van allesovercrypto

 

 

 

​Met dank aan  santoelia/shutterstock.com voor de bannerafbeelding.

Alle uitingen van AllesOverCrypto, waaronder begrepen alle producten (o.a. Crypto Signalen en de Crypto Masterclass), berichten en e-mails, zijn de professionele mening van AllesOverCrypto en kan op géén enkele wijze worden opgevat als een persoonlijke uitnodiging, een advies of enige aanbeveling om tot aankoop van één of meer cryptovaluta over te gaan en daarin te beleggen. AllesOverCrypto is geen financieel adviseur en beoogt dat uitdrukkelijk ook niet te zijn.

De uitingen van AllesOverCrypto hebben uitsluitend een educatief karakter en kunnen op geen enkele wijze als financieel, juridisch of fiscaal advies worden opgevat. AllesOverCrypto is geen financieel, juridisch- en/of fiscaal adviseur. Er komt geen adviesrelatie tot stand tussen jou en AllesOverCrypto.

De door AllesOverCrypto gepresenteerde informatie is door haar met de grootste aandacht en zorg samengesteld. AllesOverCrypto kan echter niet instaan voor de juistheid en/of volledigheid ervan. Het gebruik van deze informatie gebeurt op jouw eigen risico. Je dient ervan bewust te zijn dat de gepresenteerde informatie, mede door de snelheid waarmee de cryptomarkt zich beweegt, al snel achterhaald is dan wel kan zijn. Wees hiervan bewust bij het bestuderen van de informatie. Daarnaast wordt uitdrukkelijk verzocht de informatie zelf te verifiëren.

Eenieder die in één of meer cryptovaluta wil beleggen dient zijn/haar eigen onderzoek te doen alvorens een beslissing te nemen tot aan- of verkoop van cryptovaluta. AllesOverCrypto is op geen enkele wijze bij dit proces betrokken. Uitsluitend jijzelf bent verantwoordelijk voor jouw eigen aan-en verkoopbeslissingen. Het aankopen van cryptovaluta brengt vanwege de aard van het product en de volatiliteit van de cryptomarkt grote risico’s met zich mee. Deze risico’s zijn zo groot dat het zelfs mogelijk is je hele aankoopbedrag te verliezen. Koop dus geen cryptovaluta die je niet kunt veroorloven te verliezen.